Miten Plasmapallo Toimii?

Miten Plasmapallo Toimii?

lukemisesta

Onko sinulla koskaan ollut tilaisuutta nähdä plasmapalloa? Tiedättehän, niitä lamppuja, joita kosketettaessa tuntee lievää kihelmöintiä ja jotka saavat eräänlaisen sähköisen salaman liikkumaan joka suuntaan! Jos näin on, ihmettelet, miten tämä kaikki on mahdollista? Tai kuka on keksijä? No, me selitämme sinulle kaiken!

Tässä artikkelissa näet nimittäin plasmapallon toiminnan, jollaisia löydät kokoelmastamme Esteettisiä pelaajakoristeita (koska kyllä, mikä voisi olla nörttimpi kuin tällaiset havainnot, jotka paljastavat puhdasta tiedettä?)!

Kun olet lukenut nämä muutamat rivit loppuun, pystyt täydellisesti ymmärtämään, miksi tämä tietty pallo reagoi niin kuin se reagoi, kun sinulla on mahdollisuus arvostaa upeaa esitystä, jonka tämä hyvin erityinen koriste-esine voi tarjota.

Tutustutaanpa tähän kaikkeen viipymättä!

keskiaikainen lohikaarme plasma pallo

Miten plasmapallo toimii?

Kun opiskelet historiaa, tiedätkö, miten varhaiset ihmiset selvisivät silloin? Metsästyksen ja ruoan keräämisen luonnossa on täytynyt olla suuri haaste. Vielä vaikeampaa heidän on täytynyt olla ladata laitteitaan ilman sähköä!

Plasmapallojen energialähde 

Tietenkin minä vitsailen! Elämä oli paljon erilaista silloin, ennen kännyköitä, taulutietokoneita ja jopa tavallisia tietokoneita. Nykyään pidämme näitä laitteita ja niiden käyttämää sähköä itsestäänselvyytenä.

Voitko kuvitella, millaisen kamppailun joutuisit kohtaamaan, jos et voisi kytkeä pistoketta mihinkään ladataksesi laitteita, joista olet riippuvainen joka päivä?

Sähkö on kaikkialla läsnä jokapäiväisessä elämässämme, mutta emme oikeastaan ajattele sitä. Silti kun koulussa oppii sähköstä, se voi olla hauskaa ja jännittävää aikaa. Tämä pätee erityisesti, jos sinulla on käytettävissäsi plasmapallo!

Jos olet joskus nähnyt sellaisen kirkkaan lasipallon, joka syttyy sähköä näyttävillä välähdyksillä, jotka ulottuvat keskipallosta siihen kohtaan, jossa sormesi koskettavat lasin ulkopintaa, tiedät, miten hienoja plasmapallot ovat!

Mikä on plasmapallo?

Mutta mikä on plasmapallo? Ennen kuin vastaamme tähän kysymykseen, katsotaan ensin, mitä plasma on. Vaikka se kuulostaa hieman salaperäiseltä, plasma on itse asiassa maailmankaikkeuden yleisin aineen muoto! Se on jopa yleisempää kuin kiinteät aineet, nesteet ja kaasut!

Southwest Research Institute määrittelee plasman seuraavasti: "Kuuma ionisoitunut kaasu, joka sisältää suunnilleen yhtä paljon positiivisesti varautuneita ioneja ja negatiivisesti varautuneita elektroneja." Plasma on myös plasma, joka sisältää positiivisesti ja negatiivisesti varautuneita elektroneja. Plasmaa pidetään neljäntenä aineen olomuotona, joka eroaa kiinteistä aineista, nesteistä ja kaasuista.

Plasmapallo, jota joskus kutsutaan myös plasmapalloksi, -lampuksi, -kupoliksi tai -palloksi, on jalokaasuseoksella täytetty läpinäkyvä lasipallo, jonka keskellä on korkeajännitelektrodi. Plasmasäikeet ulottuvat elektrodista lasiin, kun siihen syötetään sähköä, ja luovat kiehtovia värillisiä valonsäteitä.

Nikola Tesla keksi plasmapallon kokeillessaan suurtaajuisia sähkövirtoja lasisessa tyhjiöputkessa. Tämän vuoksi plasmapallon keskellä olevaa elektrodia kutsutaan usein Tesla-kelaksi. Nykyaikaiset plasmapallot, jotka ovat nykyään hyvin suosittuja uutuus- ja opetuskohteina, on suunnitellut Bill Parker.

Ne ovat todella kauniita esineitä, ja siksi lisäsimme ne pakollisten nörttiesineiden luetteloon blogikirjoituksessamme ''Miten sisustaa nörttihuoneesi?''.

Miksi Plasmapallo reagoi, kun sitä kosketetaan?

Plasmapallon keskellä oleva elektrodi lähettää korkeataajuista, korkeajännitteistä vaihtosähkövirtaa. Tämä virta virtaa plasmasäikeiden läpi ja luo värillisiä valojänteitä. Värit riippuvat plasmapallon sisällä käytetyistä kaasuista. Yleisimmät kaasut ovat neon, argon, ksenon ja krypton.

Jos olet joskus koskenut plasmapalloa sen ollessa päällä, tiedät, että jos laitat sormen lasin päälle, muodostuu värillinen valon säie. Se on kuin loisi oman henkilökohtaisen salaman elektrodista sormeesi!

Tämä ilmiö johtuu ihmiskehon johtavista ominaisuuksista. Kun kosketat lasia, luot purkautumisreitin, jonka vastus on pienempi kuin lasin ja ympäröivien kaasujen.

Plasmalampun täydellinen koostumus

Tiedät nyt kaikki kaasut, joista plasmapallot koostuvat ja jotka mahdollistavat "Teslakelan", ksenonin ja neonin reagoinnin. Tiedät nyt vaihtovirran taajuuden (20 kHz), joka kiertää jokaisessa pallossa ja vaikuttaa tämän pallon "sähköiseen" vaikutukseen.

Lopuksi tiedät myös, mistä pallon sisällä olevat säikeet koostuvat, jotka mahdollistavat varsin onnistuneen värikkään renderöinnin.

Jos haluat pystyä havainnoimaan tätä ilmiötä kotona, koristamaan asetuksesi tai huoneesi, voit löytää klikkaamalla alla olevaa kuvaa, plasmapallon kokoelmamme! Näet, että meillä on suuri valikoima, yksinkertaisimmasta lampusta kaikkein mielikuvituksellisimpaan.

plasmapallo

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.

Recevez nos articles dans votre boite email.